6 pontos csekklista a hibátlan hirdetési szövegekért!

Ha még nem is éltél át ilyet, biztosan bele tudod magad képzelni abba a helyzetbe, amikor az első randin meglátod a másik felet, aki egyszerűen tökéletes. Ahogy egyre közelebb értek egymáshoz megérzed a finom illatát, megfigyeled, hogy még a legapróbb részletek is hibátlanok rajta, aztán amikor elhagyja az első mondat a száját, minden elképzelésed és vágyad romba dől. 

Ugye milyen tragikus? 

Sajnos pontosan ez fog történni a hirdetéseiddel is, ha a szövegekben hibát hagysz! Egy-egy elütés és helyesírási hiba képes megsemmisíteni azt a pozitív képet, ami kialakult a cégeddel kapcsolatban az emberek fejében. Ezen felül a konverziót is egyértelműen rontani fogják az összecsapott leírások, függetlenül a tökéletes pozícionálástól és makulátlan vizuális tartalmaktól! 

Ha a következő csekklistát minden szövegednél végig veszed, akkor sokkal igényesebb sorok fognak napvilágot látni a profilodon. Ezt pedig a követőid és a vásárlóid garantáltan értékelni fogják! 

Kezdjük a legegyszerűbb pontokkal: 

  1. Elütések 

Mindenkivel előfordul, hogy a szövegírás hevében gyorsan gépel és más billentyűt üt le, mint amit szeretett volna. Ez a hiba kevésbé visszataszító, mint egy komoly helyesírási hiba, de egyértelmű árulkodó jel, hogy a „költő” sietett és nem szentelt elég figyelmet a munkájának. 

  1. Helyesírási hibák 

Ezek a tévedések bizony mély nyomot hagynak az olvasókban és akkora csalódást is okozhatnak nekik, hogy a későbbiekben teljesen figyelmen kívül hagyják a hirdetéseidet. 

Pár gyakran elkövetett hiba:  

❌Mindíg                                            ✅Mindig 

❌Ehez, ahoz                                     ✅Ehhez, ahhoz 

❌Megtudtuk csinálni                    ✅Meg tudtuk csinálni 

❌Egyenlőre nem megyek            ✅Egyelőre nem megyek

  1. Zöngés-zöngétlen mássalhangzók felcserélése 

Előszőr furcsának tarthatod ezt a pontot és azt gondolhatod, hogy mégis ki követ el ilyen hibát?! Azonban amikor fáradt az ember és gyorsan próbálja magából kifacsarni a szövegeit, gyakran előfordul, hogy fonetikusan írja le a szavakat. Ennek a hibatípusnak az a plusz nehézsége, hogy az ellenőrző olvasásnál sem feltétlenül bukik ki, ha figyelmetlenek vagyunk. 

Néhány példa: fáratt, sápatt, bicigli, eszt 

  1. Logikai kapcsolatok

Az érthető összefüggésekre mondatokon belül, illetve egy-egy mondat és bekezdés között is feltétlenül figyelni kell. Az adott egység mindig kapcsolódjon az előzőhöz és készítse elő a következőt, mondatokon belül pedig a szórend tudja megadni a megfelelő dinamikát. 

❌ Szeretnéd a strandon kiemelni az alakodat? 

✅ Szeretnéd kiemelni az alakodat a strandon? 

És most elértél ahhoz a ponthoz, ahol olyan ellenőrzendő pontokat ajánlunk Neked, amelyeknek köszönhetően nem csak helyes, hanem érdekes és vonzó szövegeket írhatsz!  

  1. Tagolás, vizuális megjelenés, emoji használat

      Mindenképpen ellenőrizd le, hogy tagoltad-e a szöveged (esetleg emojikkal), valamint, ha ránézel egy rendezett összképet látsz-e. Ha van felsorolás a hirdetésben, akkor rendezd a mondatokat növekvő vagy csökkenő sorrendbe hosszúságuk szerint. 

Látod a különbséget?  

A képen szöveg, computer, elektronika, számítógép látható

Automatikusan generált leírás
  1. Szinonímák

Egy bizonyos szint után már Te is fogod látni, hogy az is hibának számít, ha túl nyers a szöveged. Csapd fel a szinoníma szótárat és írd át a jó-t kiváló-ra, a meleg-et őrjítő hőség-re és így tovább. 

A képen szöveg, computer, személy, beltéri látható

Automatikusan generált leírás

Most, hogy a csekklistánk végére értünk szeretnénk további tippeket adni az ellenőrzés kivitelezéséhez, mert tudjuk, hogy a világ egyik legnehezebb dolga a saját szövegedet ellenőrizni. 

  1. Nézesd át a szövegeidet valakivel, akinek bízol a tudásában és adsz a véleményére. 
  2. Ha nincs a közeledben olyan, akitől segítséget kérhetnél, akkor kezdd el visszafelé olvasni a szövegeidet. Ez a trükk azért nagyon jó, mert ebben az esetben nem egy egybefüggő szöveget fogsz átfutni (pontosan ismerve a mondanivalóját), hanem egyesével tudod elemezni a szavakat. 
  3.  Ha a választékosságon és a megfogalmazás minőségén szeretnél javítani, akkor azt tanácsoljuk, hogy ne használd fel rögtön a megírt szövegeidet. Hagyj 1-2 órát, akár egy teljes napot, hogy leülepedjen benned a téma és nézd át később kipihenten, más szemmel, friss ötletekkel. 

Mindig tartsd kéznél ezt a csekklistát, hogy megabiztosan vághass bele az új hirdetéseid megírásába és távolról elkerülhesd a nemkívánatos hibákat! 😊

Szeretnéd, hogy a tapasztalatainkat a Te cégednél is kamatoztassuk?

Készen állsz arra, hogy teljes erővel a marketinged gázpedáljára tapossunk? Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Ezeket már olvastad?

Wolf Gáborral egész évben együtt dolgozunk, így idén is minket kért fel a gotomarketing hirdetési kampányának levezényléséhez, az évek során….

Ügyfél, ügyfél, ügyfél! Minél többet tudsz bevonzani, annál nagyobb forgalmat tudsz generálni a cégednek. Így növelheted a nyereséget és azoknak….

 Mire jó és hogyan működik a tanulási fázis a Facebook hirdetéseknél?  A Facebook hirdetések világában gyakran találkozhatunk a “tanulási fázis”….