Hogyan növeld meg rövid idő alatt a webshopod kosárértékét?

Webshoptulajdonosként bizonyára Te is tisztában vagy azzal, hogy egy online áruház felfuttatása rengeteg költséggel jár: az áruk beszerzése, a hirdetések, a csomagolás, a szállítás és még sorolhatnánk. A bevételek azonban csak egy forrásból jönnek: a vevőktől! Ha viszont nem szentelsz elég időt webáruházadra, és a forgalmad folyamatosan alulmúlja az elvártakat, nem szabad homokba dugnod a fejedet – törekedned kell arra, hogy minél hamarabb feltornázd a vásárlások értékét! A következőkben eláruljuk, hogyan teheted ezt meg! 

A céged kasszájának gyarapításához elengedhetetlen, hogy:

 • A vevők számát,
 • A vásárlásaik gyakoriságát,
 • Valamint az AOV-t, vagyis az átlagos rendelési értékeket folyamatosan szemmel tartsd. 

De mit is takar pontosan ez a betűszó?

Az AOV, azaz az átlagos kosárérték megmutatja, hogy a vevőid mekkora összeget költöttek el a webáruházadban. Ahhoz, hogy ez az arány minél magasabb legyen, néhány kattintásból álló, rapid vásárlási lehetőségeket kell biztosítanod. Ez azt takarja, hogy pop-up vagy landoló oldal formájában felhívod a vevők figyelmét azokra az egetrengető kedvezményekre, amelyeket a folyamatos görgetés során nem biztos, hogy észrevenne! Ezeket az észbontó akciókat:

 • A kiválasztott termék oldalára,
 • A kosárhoz,
 • A pénztárhoz,
 • vagy a köszönethez érdemes odacsempészned.

Hogyan tornázhatod fentebb az AOV értékét?

Számos módja van annak, hogy rávedd a látogatókat az extra vásárlásra:

 • Az upsell,
 • A downsell,
 • A cross-sell, 
 • Valamint az áraid emelése.

Ezek mindegyike hatékony lehet, ám ahhoz, hogy megtudd, melyik megoldás lesz számodra – pontosabban, a vevőid számára –  a befutó, rengeteget kell tesztelned és kísérletezned! Az értékesítés ezen szakasza egy sokváltozós egyenlet, amelynek eredménye nagyban függ attól, hogy mit árulsz, vagy épp kik a célközönséged! 

Cross-sell

A Cross-sell során felkínáljuk a lehetőséget a vevő számára, hogy a megvásárolni kívánt termék kiegészítőit is szerezze be egyetlen kattintással! Ez az ajánlatcsomag azonban sosem lehet drágább a kosár jelenlegi értékénél, hiszen a célunk mégiscsak az, hogy a látogató azt érezze, némi ráfizetéssel, sokkal jobban fog járni!

Ismerős ez a trükk valahonnan, ugye? Kötve hisszük, hogy lenne valahol olyan hipermarket vagy akár csak egy kisvegyes is a világon, amely ne helyezne el néhány olcsóbb csokit vagy rágót a kasszák melletti polcokra. Az ott felsorakoztatott apróságok ára a kifizetni kívánt árucikkek értékének töredéke! Így jóval könnyebben fogsz elcsábulni és lekapni magadnak némi nyalánkságot, hiszen mindössze pár száz Ft-ért legalább még rágcsálhatsz is valamit hazafelé menet.

Upsell

Az upsell ajánlattal egy valamivel magasabb árú terméket igyekszünk azok számára értékesíteni, akik éppen egy másik árut kívánnak megvásárolni. Ez csak akkor lehet működőképes, ha a felkínált termék nem sokkal drágább, mint amit már kosárba helyeztek és az upsell termék valamivel többet ad: nagyobb kiszerelésű, más terméket is tartalmaz stb. 

A downsell – az upsellel ellentétben – nagy hasznunkra válhat, ha a vevő vásárlás nélkül szeretne távozni a weboldalunkról. Ez a felugró ablak ugyanis megpróbálja arra ösztökélni a távozó vendéget, hogy legalább egy olcsóbb árucikket vegyen meg, mielőtt bezárja az oldalt! 

Mi az a Post Purchase Upsell és mire jó?

A Post Purchase Upsell során egyetlen vendég számára igyekszünk az általa megvásárolt terméket még egyszer értékesíteni – csak a második körben 20, 30, vagy akár 40%-os árengedménnyel. Noha ez a fogás első blikkre igencsak furcsa lehet, gondoljunk csak bele: ennek az akciónak a célközönsége nem is a konkrét személy, hanem az Ő a szerettei, barátai vagy ismerősei, akiket érdekelhet ez az akció! 

Ármódosítás

Ha abban bízol, hogy az áraid növelése hozza el a várva várt áttörést, akkor mindenképpen figyelj oda arra, hogy a terméked minőségét folyamatosan hangsúlyozd a további kommunikációdban. Ezzel az érdeklődőkben azt az érzést fogod kelteni, hogy piacvezető, prémium minőségű árucikkel van dolga, és ugyan kevesebb, de annál nagyobb értékű rendeléseket fogsz kapni, az adott terméket illetően!

Reméljük, hogy ezeknek az információknak a birtokában a Te webshopod vásárlásai is az egekbe fognak szállni! Azonban, ha mégsem így történne vagy úgy érzed, hogy extra segítségre lenne szükséged, mi itt vagyunk Neked!

Szeretnéd, hogy a tapasztalatainkat a Te cégednél is kamatoztassuk?

Készen állsz arra, hogy teljes erővel a marketinged gázpedáljára tapossunk? Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Ezeket már olvastad?

Végre kiszervezted a marketinged és úgy gondolod, hátradőlhetsz. Ezzel több dolgod már nincs is, majd az ügynökség elintéz mindent… Vagy….

Azt vállalkozóként valószínűleg már elfogadtad, hogy bizony a marketing pénzbe kerül. Ez oké, de mégis mennyit kéne költeni rá, hogy….

Wolf Gáborral egész évben együtt dolgozunk, így idén is minket kért fel a gotomarketing hirdetési kampányának levezényléséhez, az évek során….