Milyen Facebook célközönséget állítsak be?

Lehetnek bármilyen ütős tartalmaid, ha nem jó emberekre célzol velük, fabatkát sem érnek!

Egy professzionálisan felépített online marketing stratégia egyik legfontosabb része a célközönség meghatározása. Ez nem csak a kommunikációs stílus és a tartalomgyártás miatt elengedhetetlen, hanem a hirdetések beállításához is, ugyanis ennél a pontnál dől el, hogy kinek fognak megjelenni a hirdetéseid.

De milyen Facebook célközönségeket van lehetőségünk beállítani és egyáltalán mit kell tudni ezekről? Blogcikkünkben választ adunk minden kérdésedre!

A Facebook a hirdetési költséget általában CPM alapon, tehát 1000 megjelenítésenként számítja fel. Ezt a számot (tehát az 1000 megjelenítést) elérheted 50 forintból, vagy akár 50.000-ből is, viszont, az utóbbi lehetőség nem túl kedvező a pénztárcád számára. Ezért kritikus pont a célközönség beállítása, ugyanis minél pontosabban tudod ezt meghatározni, annál nagyobb hatást tudnak kiváltani a hirdetéseid és így nem kell feleslegesen, olyan megjelenítésekért fizetned, amiből nem jön vásárlás.  

3 fő célközönség fajta van, amit be tudsz állítani:

 • Mentett célközönség
 • Egyéni célközönség
 • Hasonmás célközönség

A következőkben elmagyarázzuk, hogy ezek mit is takarnak!

Mentett célközönség – érdeklődési kör alapú beállítása:

Egy új célközönség beállításakor, ezzel az opcióval fogsz elsőként találkozni és az esetek nagy részében ezt fogod majd használni, hiszen itt teljesen egyedi célzásokat hozhatsz létre. Igen, az elnevezése kicsit csalóka lehet, de a mentett célközönség beállításakor Te magad határozhatod meg a közönségedet, különböző szempontok alapján.

A következő opciókat tudod megadni: 

 • Ország/Város
 • Kor
 • Nem
 • Nyelv
 • Érdeklődési kör
 • Kapcsolatok

Az így beállított célközönségedet pedig el is tudod menteni (innen jön a név), hogy a későbbi kampányaid során, már ne kelljen újra, ugyanazokon a pontokon végigmenned.

Egyéni célközönség beállítása:

Ez a célközönség típus rendkívül hasznos lesz számodra a későbbiekben, ugyanis az egyéni célközönséged lesz a remarketing kampányod kulcsa. Itt olyan emberekre tudsz majd szűrni, akik már kapcsolatban voltak Veled: mutattak aktivitást az oldaladon, vásároltak a weboldaladon stb.

Többféle forrásból is tudsz majd egyéni célközönséget létrehozni, de a következő 3 szokott a legmegtérülőbb lenni:

Egyéni célközönség beállítása ügyféllista alapján: Ha ezt az opciót választod, akkor ide feltöltheted a korábbi vásárlóid email listáját, így közvetlenül nekik hirdethetsz.

Egyéni célközönség beállítása webhely alapján: Itt a weboldalon járt emberekből generálhatsz egy célközönséget, hogy visszacsábítsd őket, azonban ezt még tovább is szűkítheted.

Egyéni célközönség beállítása Instagram és Facebook alapján: Ebben az esetben a követőidre vagy a social media felületeiden aktivitást mutató egyénekre hirdethetsz. 

Hasonmás célközönség beállítása:

A hasonmás célközönség lesz az egyik legjobb barátod! Habár sokan nem szeretik, sőt rettegnek lookalike audience-től, ha sikerül megértened a működését, akkor szépen megdobhatja az eredményeidet!

Ennek az a lényege, hogy a Facebook egy forrás alapján, az egyes célzási lehetőségek összevetése után, megkeresi Neked a leghasonlóbb embereket, a jelenlegi vásárlóidhoz, érdeklődőihez. Egy új, hasonmás célközönséget generál, akiket nagy valószínűséggel – a korábban megadott paraméterekből kiindulva – szintén érdekel az ajánlatod. 

A hasonmás célközönség beállításakor azt is eldöntheted, hány ilyen közönséget szeretnél, valamint azt, hogy ezek mennyire hasonlítsanak a forrásra. Az 1% a szinte teljes egyezés, a 10% pedig kisebb hasonlóságot, de nagyobb kört jelent.

Most, hogy már tudod, melyik típus mit takar, könnyedén be fogod tudni állítani a célközönségedet, csupán néhány dologra kell még odafigyelned!

 • Határozd meg a buyer personádat!

Ő az „ideális” vásárlód, egy fiktív személy, akit Te találsz ki és tökéletesen képviseli a célközönségedet, vagy annak egy fő szegmensét. Próbálj meg minél több jellemzőt összeszedni, majd ezt követően, a célközönséged beállítása már gyerekjáték lesz! 

 • Ellenőrizd az átfedést! 

Ha egyszerre esetleg több célközönséget állítasz be, akkor beleeshetsz abba a hibába, hogy valójában szinte teljesen ugyanolyan csoportokat írsz körül, csupán az érdeklődési körük tér el. 

Ez nem megtérülő döntés, ugyanis így rendkívül hasonló embereket fogsz elérni, ráadásul a hirdetéseiddel saját magadra fogsz licitálni, így egyre drágábbak lesznek. Ezért, miután megalkottál egy közönséget, mindig ellenőrizd, mekkora az egyezés. Amennyiben 60-70%-nál nagyobb számot kapsz, akkor nem érdemes egyszerre tesztelned mindkettőt!

És végül: Hogyan csináljuk ezt mi, a Follow Marketingnél?

 1. Az ügyfelünk buyer personájából – amit ő vagy együtt kitalálunk – meghatározzuk a tökéletes célközönséget!
 2. Ezek alapján, az átfedésre különös figyelmet szentelve, létrehozunk 7-10 célközönséget!
 3. Abban az esetben, ha a vállalkozás nem most indult, akkor egyéni célközönségeket is alkotunk a weboldal látogatókból, Facebook és Instagram aktivitást mutatókból, illetve a korábbi vásárlókból. Indulóknál ez későbbre tolódik.
 4. Majd az egyéni célközönségekből hasonmás célközönségeket csinálunk.
 5. Ezt követően folyamatosan tesztelünk és hetente nagyjából 1-2 célközönséget új alkotunk meg, hogy a lehető legtöbb embert érjük el.

Ennyi az egész!

Láthatod, hogy a célközönség beállítása valójában nem egy nagy ördöngösség, azonban kulcsfontosságú ahhoz, hogy a hirdetéseid úgy vonzzák az embereket, akárcsak a játszótér a kisgyerekeket!Reméljük minden kérdésedre választ adtunk és cikkünk elolvasása után, magabiztosan fogod megnyitni a hirdetéskezelődet, hogy a célközönséged beállításával jobbnál jobb konverziókat érj el! Ha szeretnél még több hasznos tudást elsajátítani, valamint tovább fejleszteni a marketingedet és az online jelenlétedet, akkor maradj résen! Hamarosan további gyakori problémákra hozunk megoldást!

Szeretnéd, hogy a tapasztalatainkat a Te cégednél is kamatoztassuk?

Készen állsz arra, hogy teljes erővel a marketinged gázpedáljára tapossunk? Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Ezeket már olvastad?

Végre kiszervezted a marketinged és úgy gondolod, hátradőlhetsz. Ezzel több dolgod már nincs is, majd az ügynökség elintéz mindent… Vagy….

Azt vállalkozóként valószínűleg már elfogadtad, hogy bizony a marketing pénzbe kerül. Ez oké, de mégis mennyit kéne költeni rá, hogy….

Wolf Gáborral egész évben együtt dolgozunk, így idén is minket kért fel a gotomarketing hirdetési kampányának levezényléséhez, az évek során….