Funnel – A vásárlószerzés leghatásosabb módja!

Ha valaki a weboldaladra téved, még nem feltétlen fog vásárolni Nálad! Az emberek többsége azonnal észreveszi azt, ha csak rájuk akarsz tukmálni valamilyen terméket vagy szolgáltatást – Ezt megérezve pedig azonnal menekülőre fogják! Tehát, ha szeretnéd maximalizálni a konverziók számát, ezzel együttvéve a bevételedet is, muszáj növelned a meggyőzőerődet. Ennek a legprofibb módja a funnel, másnéven marketing tölcsér, amivel fokozatosan elérheted, hogy egy olyan érdeklődőből is vevő legyen, aki más esetben, ha egyből értékesítettél volna Neki, biztosan nem vásárolt volna!

Azonban ahhoz, hogy fel tudd ezt építeni, tisztában kell lenned néhány alapvető kérdéssel:

 • Mire jó pontosan a marketing tölcsér?
 • Hogyan működik?
 • Milyen szintekből tevődik össze?
 • Milyen trükköket érdemes bevetni az egyes fázisokban?

Ha kíváncsi vagy a válaszokra, akkor olvass tovább!

A marketing tölcsér lényege

A funnel valójában egy olyan utat jelent, ami a felhasználó a márkával való első találkozásától, egészen a konverzióig bejár. Fő jellegzetessége, hogy ennél a marketing módszernél a vásárlásra ösztönzés az utolsó lépés. Felépítésének köszönhetően, nem csak nagyobb valószínűséggel válik valaki vevővé, hanem a visszatérések aránya is megnövekszik, ráadásul nyomon követhető lesz, hogy ki, milyen szinten lépett be és ki. 

Milyen szakaszokból áll a marketing tölcsér?

A marketing tölcsér 3+1 nagyobb fázisra osztható:

 • A tudatosítási szakaszra, vagyis a tölcsér tetejére (Top of the Funnel, röviden: ToFu),
 • A megfontolási szakaszra, azaz a tölcsér közepére (Middle of the Funnel, röviden: MoFu),
 • A vásárlási szakaszra, a tölcsér legaljára (Bottom of the Funnel, röviden: BoFu),
 • És végül az Ügyfélmegtartás fázisára.

Az elnevezések beszédesek, de nyugi, nem várjuk el, hogy ennyiből mindent megfejts! Az alábbiakban külön-külön megvizsgáljunk a fenti periódusokat!

A tudatosítási szakasz

Ez a tölcsér teteje és itt még csak arra kell törekedned, hogy a lehető legtöbb embert tereld át a weboldaladra. Minél többen ismerik meg a márkádat, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy vásárolni is fognak Tőled. Ezért, ebben a fázisban, semmiképp se közöld előre az értékesítési szándékodat. Egyelőre csak „mutatkozz be” nekik, nyújts megoldást a problémáikra!

És hogyan tudsz minél több embert megszólítani? Az alábbi tippeket betartva, ez biztosan sikerülni fog:

 • Használd tudatosan a közösségi média felületeidet!

A posztolás és a hirdetés a weboldalra terelés leghatékonyabb módszerei. A szövegek megírása előtt, azonban muszáj pontosan meghatároznod a célközönségedet. Ha tudod, hogy kit akarsz megszólítani, azzal is tisztában leszel, milyen stílusban kell kommunikálnod!

 • Biztosíts ingyenesen letölthető tartalmakat!

A vásárlói bizalomépítés egyik leghatásosabb módja az, ha díjmentesen letölthetővé teszel néhány e-bookot vagy pdf-kiadványt. Ezt a lépést érdemes feliratkoztatással kombinálnod, hogy így növeld az email-listád. Később, hidd el, hálát fogsz adni azért, hogy ezt megtetted!

 • Vezess blogot!

A blogírás több szempontból is remek opció lehet számodra: Egyrészt, a megfelelő kulcsszavak használatával segíted a keresőoptimalizálást, másrészt pedig villámgyorsan kiépítheted az emberekben a vásárlói bizalmat. Ha látják, hogy segíteni akarsz Nekik, hasznos és érdekes információkat osztasz meg, sokkal hamarabb elköteleződnek majd irántad.

 • Rendszeresen tegyél közzé videós tartalmakat!

Ma már egy telefon is elég ahhoz, hogy profi felvételeket készíts magadról vagy a szolgáltatásodról és az eredménye megdöbbentő lesz! A felhasználókat ezerszer jobban megragadja egy videó, mint egy kép, úgyhogy jöhetnek az ilyen típusú tartalmak minden mennyiségben! Ha nincs ötleted a koncepcióra, nyugodtan nézz szét a versenytársaid között és inspirálódj belőlük!

A megfontolási szakasz

A tölcsér középső részén, a látogatóid már aktívan érdeklődnek a céged iránt és ott motoszkál a fejükben a vásárlás gondolata. A feladatod tehát nem más, minthogy meggyőzd őket: minden kétséget kizáróan Te vagy az, akit keresnek. 

Vesd be az email marketinget!

Az email marketing lehetőséget ad arra, hogy kizárólag azokat szólítsd meg, akik már valamilyen mértékben elköteleződtek irántad! Itt már érdemes egészen más kommunikációt folytatnod, mint a tudatosítási szakaszban. 

 • Mesélj el egy sikersztorit! 

Mi sem lehet meggyőzőbb egy potenciális vevő számára, mint egy ütős ügyféleredmény, amit úgy mesélsz el, hogy abba Ő is bele tudjon helyezkedni! De fontos, hogy ne kezdj mértéktelen önfényezésbe. Ha átesel a ló túloldalára, akkor pontosan az ellenkező hatást fogod kiváltani. Maradj a realitás talaján, csak így lehetsz hiteles az olvasók a szemében!

 • Vázold fel a különböző ajánlatokat!

Könnyen lehet, hogy ami számodra egyértelmű, az az érdeklőködnek korántsem. Úgyhogy, nyugodtan mutasd be a feliratkozóidnak azokat a lehetőségeket, amik számukra izgalmasak lehetnek. 

A vásárlási szakasz

Ezen a ponton az emberek már jól ismernek Téged, és tisztában vannak a terméked vagy szolgáltatásod előnyeivel. Ezért nincs más hátra, minthogy eldöntsék, szeretnének-e nálad költeni, vagy sem. Ha számodra is az első lehetőség a szimpatikusabb:

 • Intézz sales hívásokat!

A telefonbeszélgetés a legszemélyesebb kommunikációs csatorna. Ráadásul, az értékesítő kolléga azonnal tud válaszolni a vevők kérdéseire és felmérhetitek a célközönség tapasztalatait, véleményüket.

 • Tegyél egy utolsó, visszautasíthatatlan ajánlatot!

Bizonyára már Te is találkoztál olyan lehetőséggel, amit egyszerűen képtelen voltál figyelmen kívül hagyni. Pontosan ezt kell elérned Neked is! Egy kihagyhatatlan ajánlattal nagy mértékben megnövelheted a konverziós arányt, hiszen a vevőid azt fogják gondolni, hogy ez egy vissza nem térő lehetőség, amire le kell csapniuk.

Az ügyfélmegtartás szakasza

Fontos, hogy ne engedd el azok kezét sem, akik már vásároltak nálad, hiszen a vevőnél csak egy jobb dolog van: A visszatérő vevő! Ennek érdekében érdemes:

 • További hírleveleket küldened az aktuális kedvezményekről,
 • Kuponokkal jutalmaznod az ügyfeleid hűségét,
 • Valamint extraként olyan szolgáltatást is nyújtanod, amelyet a konkurenciád nem biztosít– például: „Garantált kiszállítás, egy munkanapon belül.”

Reméljük, hasznosak voltak számodra az itt leírtak! Ha szeretnél még hasonló témákról olvasgatni, mindenképpen böngészd át a többi a blogcikkünket is!

Szeretnéd, hogy a tapasztalatainkat a Te cégednél is kamatoztassuk?

Készen állsz arra, hogy teljes erővel a marketinged gázpedáljára tapossunk? Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Ezeket már olvastad?

Végre kiszervezted a marketinged és úgy gondolod, hátradőlhetsz. Ezzel több dolgod már nincs is, majd az ügynökség elintéz mindent… Vagy….

Azt vállalkozóként valószínűleg már elfogadtad, hogy bizony a marketing pénzbe kerül. Ez oké, de mégis mennyit kéne költeni rá, hogy….

Wolf Gáborral egész évben együtt dolgozunk, így idén is minket kért fel a gotomarketing hirdetési kampányának levezényléséhez, az évek során….