Vállalkozóként ezeket kell tudnod a Google Analytics 4 átállásról!

Ha vállalkozóként tisztában vagy az online marketing fontosságával, akkor bizonyára hozzád is elért a GA4 keltette vihar szele. Sokan csak egy kellemetlen kötelezettséget, míg mások lehetőséget látnak benne, ez pedig nem véletlen. A Google Analytics legújabb, 4-es számú verziója lényeges változást jelent, emiatt nagy körülötte a bizonytalanság, főleg az átállással kapcsolatban. 

De egyáltalán mit kell tudni erről a verzióról és meddig kell váltani rá? A következőkben részletesen körbejárjuk a témát és igyekszünk elnavigálni Téged ebben az útvesztőben!

Kezdjük a legelején, ha esetleg még nem használtad volna a Google Analytics-et! 

Mi az és miért fontos?

A Google Analytics egy jelenleg ingyenes elemzési szolgáltatás, ezen keresztül értheted meg azt, hogy a látogatók:

 • Milyen linkre kattintva jutottak el az oldaladra.
 • Mennyi időt töltenek a weben és mit csinálnak.
 • Milyen eszközöket, platformokat használnak.
 • Mikor és mire keresnek rá.

És még számtalan kulcsfontosságú adatot gyűjthetsz össze innen, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy tudatosan működj és ütős kampányokat tudj összeállítani. 

Az eddig használt verziója az Universal Analytics (UA) volt, ezt váltja most a GA4. 

És most csapjunk a lovak közé, térjük rá a GA4-re!

Ez egy adatgyűjtő és elemző felület, amely új szemlélettel, valamint modellel fog működni és 2023. július 1-jén teljes mértékben leváltja az UA-t. Az átállásban a nehézséget az jelentheti, hogy más kódokat kell elküldeni a rendszernek, ami egyedi weboldalak és webshopok esetében komplikált lehet, bérelhető webáruházas (pl.: Shopify, Shoprenter és Unas) oldalaknál, azonban egyszerűbb a folyamat.

Miért fontos, hogy átállj? 

Pontosan tudjuk, hogy a kötelező szót mindenki utálja és amikor valaki ezt mondja Neked, azonnal felszínre tör benned az „Én már csak azért se…” érzés. Viszont, ha fontos számodra, hogy az eladásaid száma felfelé íveljen és a vállalkozásod fejlődni tudjon, akkor bizony akár tetszik, akár nem, a GA4 megkerülhetetlen számodra. 

Enélkül július 1-től már semmi információd nem lesz arról, hogyan teljesít a weboldalad, mi a helyzet a látogatóiddal, és mely csatornáid a leghatékonyabbak. Szóval vakon fogsz tapogatózni és így szinte borítékolhatóan rossz útra fogsz tévedni. Az ilyen mértékű adatvesztés körülbelül 20-30%-os bevételkiesést eredményezhet és egy óriási versenyelőnyt ad a konkurenciáid számára, akik – amíg Te utólag próbálod orvosolni a helyzetet – szépen elhúznak melletted. 

Már látod, hogy ez egy elengedhetetlen lépés? 

De mindemellett jó híreink is vannak! Habár elsőre kicsit melós, a GA4 szuper lehetőségeket rejteget magában!

Alapvetően a verzió sokkal jobb minőségű, így hatékonyabban felhasználható adatokat és számos újdonságot ígér, mint például:

 • Cross-platform méréseket, amivel végre egy helyen követheted nyomon a különböző felületeket és pontosabb cross-device mérést.
 • Értelmes, automatikus insightokat, ami a közönség pontosabb megismerését, ezzel együtt jobb pozícionálást tesz lehetővé. 
 • Hit limit helyett, esemény limitet, amely darab- és karakterszámra is lehet vonatkoztatva. 
 • Ingyenes Google BigQuery összekötést, ami az adatelemzésekhez elképesztően hasznos. 
 • Adatvezérelt modell-összehasonlítást és az adatok mintavétel nélküli lekérdezését.
 • Testreszabható jelentéseket, amelyek megfelelnek az egyes üzleti céloknak. 
 • Egy egyszerűbb, rugalmasabb rendszert az újfajta mérési logika miatt.
 • Consent mode és Automata konverziós modellezést.
 • Prediktív és szofisztikáltabb közönségek beállítását.

A felsorolt pozitívumok mellett, fontos azt is megemlíteni, hogy a GA4-nek még vannak hiányosságai. Az adatfeltöltés egyelőre manuális, a költséggel kapcsolatos metriák (CPC, CPA, ROAS stb.) még nem tökéletesek. API-kapcsolat már elérhető, de a Google Sheet bővítmény jelenleg nem. Azonban a verziót fejlesztik, úgyhogy remélhetőleg, hamarosan ezek is megoldódnak. 

Minden összevetve, kijelenthetjük, hogy a GA4 egy szintlépés, amely hosszú távon sokkal hasznosabb lesz, mint az elődje! A változtatásoknak köszönhetően, átgondoltabb, így jobban megtérülő stratégiákat és kampányokat lehet felállítani!

Most, hogy tisztáztuk a tudnivalókat, térjünk át a gyakorlati részre, hiszen biztos a Te fejedben is megfordult már: Oké srácok, szuper, de most mi a teendő?

Ahogy említettük, a web típusától függően eltér a GA4-re váltás módja is. Egyedi rendszernél teljesen új mérések és beállítások kellenek. Egyes bérelhető webáruházaknál a szolgáltató lehetővé teszi az összekötést, de itt is van, ahol sablonmódosítás, külső app telepítése szükséges. 

Éppen emiatt, mi egyik esetben sem ajánljuk, hogy cégvezetőként és vállalkozóként ezt egyedül próbálgasd. Ha képben vagy az alapokkal, hosszas utánajárást igényelne az, hogy elvégezd a folyamatot, ugyanis hiába látod a platformot, nem biztos, hogy a mérés is működik. Ezért valószínűleg nem úsznád meg tanulópénz nélkül. Inkább kérd ki egy szakértő segítségét, aki garantáltan hibátlanul megcsinálja és Te eközben foglalkozhatsz más feladatokkal. 

Végszóként itt hagyunk Neked egy emlékeztetőt:

 • 2023. július 1-jén az Universal Analytics-ben megszűnik az adatgyűjtés.
 • Ezután még 6 hónapig elérhetőek lesznek az ott lévő adatok, azonban ezután (pontos dátum még nincs) el fognak tűnni.
 • A GA4-re való átállás határideje 2023. június 31.

Viszont, nem éri meg az utolsó pillanatig húzni mindezt. Érdemes minél hamarabb az új verzióra váltanod, miközben az UA is még a rendelkezésedre áll. Így lesz időd átvinni az adataidat és elkerülheted, hogy bármiféle kellemetlenség érjen.

Reméljük sikerült tiszta vizet öntenünk a pohárba és számodra is érthetővé vált a GA4. Hamarosan további izgalmas blogcikkekkel érkezünk, amennyiben pedig segítségre lenne szükséged az online marketingeddel vagy akár az átállással kapcsolatban, bátran keress minket!

Szeretnéd, hogy a tapasztalatainkat a Te cégednél is kamatoztassuk?

Készen állsz arra, hogy teljes erővel a marketinged gázpedáljára tapossunk? Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Ezeket már olvastad?

Egy sikeres vállalkozás felépítéséhez szükség van egy jó termékre/szolgáltatásra, megbízható csapatra és persze, hatékony online marketingre. Ez eddig tiszta sor. ….

Végre kiszervezted a marketinged és úgy gondolod, hátradőlhetsz. Ezzel több dolgod már nincs is, majd az ügynökség elintéz mindent… Vagy….

Azt vállalkozóként valószínűleg már elfogadtad, hogy bizony a marketing pénzbe kerül. Ez oké, de mégis mennyit kéne költeni rá, hogy….