Mire jó és hogyan működik a tanulási fázis a Facebook hirdetéseknél?

 Mire jó és hogyan működik a tanulási fázis a Facebook hirdetéseknél? 

A Facebook hirdetések világában gyakran találkozhatunk a “tanulási fázis” kifejezéssel, ami sokak számára rejtélyes lehet. Tisztázzuk, mit is jelent! 

A tanulási fázisban a hirdetésmegjelenítési rendszer feltérképezi, hogyan lehet a legjobban megjeleníteni a hirdetéseidet. 

Tehát ez nem más, mint a hirdetési algoritmus finomhangolásának ideje, amikor a rendszer információkat gyűjt a teljesítményről, és optimalizálja azt a legjobb eredmények elérése érdekében. Ez a rövid, ám kritikus szakasz gyakran okoz fejtörést, de cikkünkben segítünk megérteni a folyamatot. 

A Facebook működéséről 

Először is ahhoz, hogy átlásd a tanulási fázist, képben kell lenned a Facebook működésével is. Ez a világ legnagyobb közösségi hálózata, amit több, összetett algoritmus határoz meg. Ezek azok, amik folyamatosan figyelik a felhasználók tevékenységét és eldöntik, kik és milyen tartalmakat látnak a platformon. Ebbe beletartoznak a bejegyzések és a hirdetések is. 

Amikor elindítasz egy hirdetést, az algoritmus elkezdi azt tesztelni és elemezni. Folyamatosan gyűjti az információkat, adatokat, és ez alapján dönti el, hogy hol és kik, akár a célközönségen belül melyik szegmens számára érdemes a leginkább megjeleníteni a hirdetést. 

A pozitív és a negatív visszajelzéseket is figyelembe veszi. Például követi, ha valaki átgörget a hirdetésen, ha rákattint ugyan, de utána nem hajt végre semmilyen kívánt tevékenységet az oldalon. Az algoritmus ezek alapján profilozza az embereket, és keresi az összefüggéseket a viselkedésük és a visszajelzések között.

Tehát, ha van egy célcsoportod, amely kb. félmillió embert érint, és elkezdesz nekik hirdetni, az algoritmus kezdetben véletlenszerűen mutatja a hirdetést a célcsoport tagjainak. Ezután figyeli a pozitív és negatív visszajelzéseket. Ha tegyük fel észreveszi, hogy a fővárosi lakosok sokkal nagyobb arányban valósítják meg a kívánt tevékenységet (pl. vásárlás), ezzel szemben a megyeszékhelyeken élők csak kattintanak, de nem hajtanak végre konverziót, az algoritmus idővel inkább a fővárosiakra fogja fókuszálni a hirdetés megjelenítését.

Az algoritmus célja az eredményesség növelése és a hirdetés hatékonyságának maximalizálása a célcsoporton belül.

Tanulási fázis

Lényegében a tanulási fázis az az időszak, amíg a Facebook ismerkedik a hirdetéssel és keresi, hogyan lesz Neked (minél több konverziót érj el) és a felhasználóknak (releváns tartalmakat lássanak) is jó. 

Mivel ebben az időszakban az algoritmus folyamatosan kutatja a legjobb megjelenítési módot, a hirdetés még kevésbé stabil és általában magas az eredményenkénti költsége, azaz a CPA-ja. 

Erre figyelj, ha tanulási fázisban van a hirdetésed! 

  • Az algoritmus a hirdetéssorozatok szintjén tanul. Ha egy kampányban több hirdetéssorozatot használsz, mindegyiken külön-külön zajlik a tanulási folyamat. 
  • Ebben az időszakban ne hozz létre új hirdetési változatokat, vagy ne módosíts meglévőket, mert ez befolyásolhatja az algoritmus hatékonyságát!
  • Mindezek mellett ügyelj az egyes hirdetéssorozatok célcsoportjai közötti átfedés minimalizálására, hogy ne versengjenek egymással a hirdetések!

Miért fontos?

A Marketing Science új elemzése rávilágít arra, hogy a hirdetők átlagosan 19%-kal alacsonyabb CPA-t könyvelhettek el a tanulási fázisból sikeresen kilépő hirdetéssorozatoknál (amelyek elhagyták a tanulási fázist, és aktív állapotúak lettek), mint azoknál, amelyeknél nem sikerült elérniük ezt a mérföldkövet (vagyis „Korlátozott tanulási fázis” állapotúak voltak). Az elemzés az egyes hirdetéssorozatok szintjén túlmutatóan arra jutott, hogy azoknak a hirdetőknek, akik követik a bevált gyakorlatot, és a teljes költségkeretük kevesebb, mint 20%-át költik el a tanulási fázisban, 68%-kal alacsonyabb a CPA-juk, mint azoknak, akik a költségkeretük több, mint 50%-át a tanulási fázisra fordítják.

Kilépés a tanulási fázisból

Amint a teljesítmény stabilizálódik, a hirdetéssorozat kilép a tanulási fázisból. Általában 30-50 optimalizálási eseményre van szükség – ez nagyon egyszerűen a konverziót jelenti – a tanulási szakasz elhagyásához, ami legtöbbször egy hét alatt összegyűlik.  

Ha a hirdetéssorozatod nem szerez elegendő optimalizálási eseményt a tanulási fázisból való kilépéshez (vagy ha a hirdetésmegjelenítési rendszer előrejelzése szerint nem fog ennyit szerezni a jövőben), a „Hirdetésmegjelenítés” oszlopban a „Korlátozott tanulási fázis” felirat látható.

Korlátozott tanulási fázis

A „Korlátozott tanulási fázis” megjelölés nem büntetés – arra utal, hogy a költségkereted felhasználása nem eredményes, mivel a hirdetésmegjelenítési rendszer a jelenlegi beállítással nem tudja optimalizálni a teljesítményt. Tehát bárhogy is próbálkozott, nem találta meg, hogyan tudná a legjobban megjeleníteni a hirdetéseket. 

Javítás / hibaelhárítás

Többféle módon is javítható a „Korlátozott tanulási fázis” megjelölésű hirdetéssorozat, ha fokozni szeretnéd a teljesítményt. 

  • Hirdetéssorozatok és kampányok összevonása: Gyorsabban elérheted a kitűzött célokat, így hamarabb fogsz stabil eredményeket kapni.
  • Célközönség bővítése: Minél nagyobb a célközönséged, annál több lehetőségük van az embereknek az optimalizálási eseményed végrehajtására. 
  • Költségkeret növelése: Ha a költségkeret túl alacsony ahhoz, hogy legalább 50 optimalizálási eseményt generáljon, a hirdetéssorozat valószínűleg nem tud kilépni a tanulási fázisból.
  • Licitösszeg- vagy a költségszabályozási érték emelése: Az előzőhöz hasonlóan, amennyiben a licitösszeg- vagy a költségszabályozási érték túl alacsony ahhoz, hogy meglegyen a bűvös 50-es, akkor tanulási fázisban ragadnak a hirdetések. 
  • Optimalizálási esemény megváltoztatása: Célszerű lehet gyakoribb optimalizálási eseményt választani. A vásárlások helyett, például jó ötlet lehet a „Kosárba helyezés” eseményt beállítani.

Ha egy „Korlátozott tanulási fázis” megjelölésű hirdetéssorozat sikeresen kivált 50 optimalizálási eseményt az utolsó jelentős módosítást követően, az állapota Korlátozott tanulási fázis helyett Aktív lesz.

Összegzés

Reméljük, hogy cikkünkkel részletes betekintést nyújtottunk neked a Facebook tanulási folyamatába és az ahhoz kapcsolódó kulcsfontosságú tényezőkbe. Ahogy láthattad, az algoritmus rendkívül összetett módon optimalizálja a hirdetéseket a célcsoportod viselkedése alapján, a tanulási fázis során pedig folyamatosan finomhangolja magát a visszajelzések alapján.

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket, ha pedig érdekelnek további hasonló szakmai tartalmak, maradj résen, hiszen hamarosan újabb izgalmas témával érkezünk!

Szeretnéd, hogy a tapasztalatainkat a Te cégednél is kamatoztassuk?

Készen állsz arra, hogy teljes erővel a marketinged gázpedáljára tapossunk? Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Ezeket már olvastad?

Wolf Gáborral egész évben együtt dolgozunk, így idén is minket kért fel a gotomarketing hirdetési kampányának levezényléséhez, az évek során….

Ügyfél, ügyfél, ügyfél! Minél többet tudsz bevonzani, annál nagyobb forgalmat tudsz generálni a cégednek. Így növelheted a nyereséget és azoknak….

 Mire jó és hogyan működik a tanulási fázis a Facebook hirdetéseknél?  A Facebook hirdetések világában gyakran találkozhatunk a “tanulási fázis”….