Megválaszoljuk a kényes kérdést: Mennyibe kerül a jó marketing?

Azt vállalkozóként valószínűleg már elfogadtad, hogy bizony a marketing pénzbe kerül. Ez oké, de mégis mennyit kéne költeni rá, hogy megérje?

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amiről sokan nem is szeretnek beszélni, hiszen nincs egy bármilyen esetre ráhúzható, univerzális válasz. Viszont tapasztalataink alapján sok cég csúszik el ennél a pontnál, így a következőkben most bullshitelés nélkül körbejárjuk a témát és tiszta vizet öntünk a pohárba.

A cél mindig az, hogy az online marketingre szánt összeg megtérüljön. Ehhez azonban először is azt fontos megértened: 

A hirdetéseid a befektetett forintok alapján fognak pénzt hozni neked. 

Tehát irreálisan alacsony költés mellett egyszerűen nem lehet megtérülő a marketinged.  50-100.000 Ft-ból a legtöbb esetben nem lehet csodát tenni, ilyen helyzetben ugyanis akkora megtérülést kéne elérni, hogy profitálj is a marketingedből, ami sokszor lehetetlen. 

Akkora marketingbüdzsét kell meghatároznod, ami képes megtérülni. 

Ehhez pedig ismerned kell az árrésedet és az átlagos kosárértékedet. 

Ezek olyan alapvető információk, amelyek meghatározzák a céged működését és marketing szempontjából is kulcsfontosságúak. 

Tételezzük fel, hogy van egy 20.000 Ft-os terméked, 40%-os árréssel. Ez azt jelenti, hogy egy vásárlón valójában 8.000 Ft-ot keresel. 

Ha a marketing költségei elviszik az egész árrést, akkor nem marad profitod, ami nyilvánvalóan nem cél. Szóval, ha keresni akarsz a cégedből, akkor mindenképp gondold végig, hogy mennyit tudsz az árrésedből erre szánni.

A kiszervezés díjának is meg kell térülnie. 

Sokan a marketingbüdzsé meghatározásakor elfelejtik belekalkulálni az ügynökség, marketinges munkadíját, ami ezáltal elviszi a költségvetés jelentés részét és a hirdetésekre kevés pénz marad. Így nem lesz olyan eredményes és ott vagy megint, ahol a part szakad.

Nézd ezt a példát, hogy értsd, mire is gondolunk pontosan. 

Számoljunk ezúttal is 40%-os árréssel és 500.000 Ft-os büdzsével. Ha kiszervezed a marketinged 300.000 Ft-ért, a hirdetésekre pedig 200.000 Ft-ot szánsz, akkor 6,25-ös megtérülés kell csak ahhoz, hogy a hirdetésekből származó bevétel fedezze a kiadást. 

Viszont, ha a 300.000 Ft mellett 2.000.000 Ft-ot költünk el, már 2,88-as megtérülés is elég ahhoz, hogy 0-ra kijöjjünk. 

Tehát ha többet áldozol marketingre, gyorsabban fogsz több pénzt keresni. Ez már jobban hangzik, nem? 

Azért itt még nem állunk meg, mert biztosan szeretnéd tudni, hogy konkrétan mennyit kellene rászánnod. Persze, értjük mi. Nem is a kérdéssel van itt a baj, hanem hogy ez az összeg függ a termék/szolgáltatástól és magától a piactól is. De egy elképzelést tudunk adni róla az eddigi tapasztalataink alapján. 

Mi azt szoktuk javasolni, hogy platformonként minimum 150-200.0000 Ft-ot érdemes elkölteni. 

Ez már egy jó kiindulási pont lesz a számodra, ha szeretnéd belevetni magad a komoly marketing világába. De van itt még egy fontos szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod. 

A büdzsédet úgy kell meghatároznod, hogy azt 2-3 hónapig akkor is fent tudd tartani még akkor is, ha nem jönnek az eredmények. Mert sajnos, ez előfordulhat. A platformok kaotikus algoritmus változásai néha jól belezevarnak a folyamatokba, úgyhogy ezt mindig bele kell kalkulálni. 

Lehet, hogy ez így hirtelen most sok volt, de ha odafigyelsz a leírtakra és egy olyan csapatot bízol meg, akik kenik-vágják a szakmát, akkor nem lesz gondod. Sőt, a céged és vele együtt a marketinged is biztosabb alapokon fog állni. A pénzügyi beszélgetek pedig végre nem kínos, halk sutyorgások lesznek. 

Reméljük blogcikkünk segített számodra és most már tisztábban látod a témát. 

Szeretnéd, hogy a tapasztalatainkat a Te cégednél is kamatoztassuk?

Készen állsz arra, hogy teljes erővel a marketinged gázpedáljára tapossunk? Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel

Ezeket már olvastad?

Végre kiszervezted a marketinged és úgy gondolod, hátradőlhetsz. Ezzel több dolgod már nincs is, majd az ügynökség elintéz mindent… Vagy….

Azt vállalkozóként valószínűleg már elfogadtad, hogy bizony a marketing pénzbe kerül. Ez oké, de mégis mennyit kéne költeni rá, hogy….

Wolf Gáborral egész évben együtt dolgozunk, így idén is minket kért fel a gotomarketing hirdetési kampányának levezényléséhez, az évek során….